Εύκολες συνταγές

Συνταγή στιφάδο κοτόπουλου

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου, όπου θα μοιραστώ μαζί σας τη λαχταριστή συνταγή μου με κοτόπουλο στιφάδο! Αυτή η συνταγή είναι απόδειξη άνεσης και γεύσης, ιδανική για ζεστές συγκεντρώσεις ή ένα πλούσιο οικογενειακό γεύμα. Ο πλούσιος συνδυασμός τρυφερού κοτόπουλου, αρωματικών βοτάνων και υγιεινών λαχανικών δημιουργεί μια απολαυστική αρμονία που θα σας αφήσει να λαχταράτε για περισσότερα. Σηκώστε λοιπόν τα μανίκια σας, φορέστε την ποδιά σας και ας ξεκινήσουμε μαζί αυτή τη γαστρονομική περιπέτεια!

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 λίβρες
Κοτόπουλο (κομμένο σε κομμάτια)

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

1
Κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους)

3 γαρίφαλα
Σκόρδο (ψιλοκομμένο)

2
Καρότα (σε φέτες)

2 κοτσάνια
Σέλινο (ψιλοκομμένο)

1 φλιτζάνι
Πατάτες (σε κύβους)

1 φλιτζάνι
Πράσινα φασόλια (κομμένα)

4 φλιτζάνια
Ζωμός κότας

1 φλιτζάνι
Σάλτσα ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένο θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένο δεντρολίβανο

Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό στιφάδο κοτόπουλου, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  1. Μεγάλη κατσαρόλα: Θα χρειαστείτε μια ευρύχωρη κατσαρόλα για να χωρέσετε όλα τα υλικά και να σιγοβράσουν στην τελειότητα.
  2. Σανίδι κοπής και μαχαίρι: Για να ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο και τις πατάτες, είναι απαραίτητο να έχετε ένα αξιόπιστο ξύλο κοπής και ένα κοφτερό μαχαίρι.
  3. Μεζούρες: Οι ακριβείς μετρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση των γεύσεων, γι’ αυτό έχετε τα μεζούρα σας κοντά σας.
  4. Ξύλινο κουτάλι: Ένα αξιόπιστο ξύλινο κουτάλι θα είναι ο καλύτερος φίλος σας καθώς ανακατεύετε και συνδυάζετε τα υλικά στην κατσαρόλα.
  5. Σόμπα: Θα χρειαστείτε εστίες μαγειρέματος για να μαγειρέψετε αυτήν τη συνταγή, επομένως βεβαιωθείτε ότι οι καυστήρες σας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν.

Τώρα που έχουμε έτοιμα τα εργαλεία και τα συστατικά μας, ας βουτήξουμε στη διαδικασία προετοιμασίας!

Προετοιμασία

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
2. Προσθέστε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν το απολαυστικό άρωμά τους.
3. Στη συνέχεια, προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και ροδίστε τα από όλες τις πλευρές. Αυτό το βήμα ενισχύει τη γεύση και την υφή του κοτόπουλου.
4. Ρίξτε μέσα τα καρότα σε φέτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, τις πατάτες σε κύβους και τα κομμένα πράσινα φασόλια. Αυτά τα ζωηρά λαχανικά θα προσφέρουν ένα ευχάριστο τραγανό και ισορροπία στο στιφάδο.
5. Ρίξτε το ζωμό κοτόπουλου και τη σάλτσα ντομάτας, φροντίζοντας να έχουν βυθιστεί καλά όλα τα υλικά.
6. Πασπαλίζουμε μέσα το ξερό θυμάρι, το αποξηραμένο δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Αυτά τα αρωματικά βότανα και τα καρυκεύματα θα εμποτίσουν το στιφάδο με ακαταμάχητες γεύσεις.
7. Αφήνουμε την κατσαρόλα να βράσει ελαφρά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και τα λαχανικά να ψηθούν στην τελειότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δελεαστικό άρωμα θα γεμίσει την κουζίνα σας, κάνοντας τους πάντες να περιμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση του πιάτου.
8. Μόλις το στιφάδο αποκτήσει τη βέλτιστη τρυφερότητά του, δώστε του μια τελική γεύση και προσαρμόστε το καρύκευμα αν χρειάζεται. Θυμηθείτε, η μαγειρική είναι τέχνη και ο ουρανίσκος σας είναι ο απόλυτος κριτής!
9. Σερβίρετε το κοτόπουλο στιφάδο ζεστό σε βαθιά μπολ, γαρνίροντας με φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό ή θυμάρι. Η παρήγορη ζεστασιά αυτού του πιάτου θα φέρει χαμόγελα στα πρόσωπα όλων των τυχερών να το απολαύσουν.

😋 Τώρα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε το γαστρονομικό σας αριστούργημα. Το τρυφερό κοτόπουλο, τα ζωηρά λαχανικά και τα αρωματικά βότανα κάνουν αυτό το στιφάδο κοτόπουλου μια γιορτή τόσο για τα μάτια όσο και για τους γευστικούς κάλυκες. Ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε!

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτού του υπέροχου στιφάδου κοτόπουλου θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για να ψιλοκόψετε τα λαχανικά, να σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και να ροδίσετε το κοτόπουλο. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, μπορείτε να αφήσετε το στιφάδο να σιγοβράσει στο μάτι της κουζίνας ενώ οι γεύσεις ενώνονται όμορφα για περίπου 40 λεπτά. Αυτός ο χρόνος μαγειρέματος χωρίς χέρια σας επιτρέπει να κάνετε άλλες εργασίες ή απλά να απολαύσετε το δελεαστικό άρωμα που απλώνεται στην κουζίνα σας. Μετά τον συνολικό χρόνο προετοιμασίας των περίπου 55 λεπτών, το κοτόπουλο στιφάδο σας θα είναι έτοιμο να κατακτήσει τις καρδιές και τους ουρανίσκους!

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Η προετοιμασία αυτού του πλούσιου στιφάδου κοτόπουλου είναι παιχνιδάκι, αλλά μερικές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη γαστρονομική σας εμπειρία:

  1. Μαγείρεμα του κοτόπουλου: Για να μεγιστοποιήσετε τη γεύση του κοτόπουλου, φροντίστε να το ροδίσετε από όλες τις πλευρές πριν προσθέσετε τα λαχανικά και το ζωμό. Αυτό το βήμα προσθέτει βάθος και πλούτο στο στιφάδο.

  2. Καρύκισμα: Δοκιμάστε το στιφάδο καθώς σιγοβράζει και προσαρμόστε το καρύκευμα ανάλογα. Οι γευστικές προτιμήσεις του καθενός ποικίλλουν, επομένως μη διστάσετε να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή μυρωδικά εάν θέλετε.

  3. Χρόνος σιγοβρασμού: Αν αφήσετε το στιφάδο να σιγοβράσει για τα προτεινόμενα 40 λεπτά, διασφαλίζετε ότι οι γεύσεις θα ενωθούν και το κοτόπουλο θα γίνει τρυφερό. Να είστε υπομονετικοί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, καθώς το αργό μαγείρεμα είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός λαχταριστού αποτελέσματος.

  4. Προτάσεις σερβιρίσματος: Εξετάστε το ενδεχόμενο να σερβίρετε το κοτόπουλο στιφάδο με μια πλευρά από ψωμί κρούστας ή αφράτο ρύζι. Το ψωμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει τον γευστικό ζωμό, ενώ το ρύζι παρέχει μια ανακουφιστική βάση για το στιφάδο. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα για πρόσθετη φρεσκάδα.

  5. Αποφάγια: Αυτό το στιφάδο κοτόπουλου έχει ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα, καθώς οι γεύσεις είχαν καιρό να αναπτυχθούν περαιτέρω. Αποθηκεύστε τυχόν υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες. Απλώς ξαναζεσταίνετε απαλά στην εστία ή στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα.

Τώρα που οπλίστηκες με αυτές τις συμβουλές και κόλπα, ήρθε η ώρα να πιάσεις την ποδιά σου και να αρχίσεις να μαγειρεύεις αυτό το νόστιμο κοτόπουλο στιφάδο!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι κατά προσέγγιση διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα στιφάδο κοτόπουλου:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
350

Πρωτεΐνη
28 g

Υδατάνθρακες
30 g

Παχιά
12g

Ίνα
6g

Βιταμίνη Α
80% DV

Βιταμίνη C
25% DV

Σίδερο
15% DV

Ασβέστιο
10% DV

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται και το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όσον αφορά το σερβίρισμα και την παρουσίαση αυτού του απολαυστικού στιφάδου κοτόπουλου, υπάρχουν μερικές επιλογές για να το κάνετε ακόμα πιο απολαυστικό:

  1. Βαθιά μπολ: Σερβίρετε το στιφάδο σε βαθιά μπολ για να αναδείξετε την ανακουφιστική του φύση και να αφήσετε γενναιόδωρες μερίδες κοτόπουλου, λαχανικών και γευστικό ζωμό.

  2. Γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά: Ρίξτε λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή θυμάρι πάνω από το στιφάδο λίγο πριν το σερβίρετε. Αυτό προσθέτει ένα ποπ χρώμα και φρεσκάδα που συμπληρώνει τις χορταστικές γεύσεις.

  3. Ψωμί κρούστας: Συνδυάστε το κοτόπουλο στιφάδο με μια μπαγκέτα κρούστας ή χειροποίητο ψωμί. Το τραγανό εξωτερικό και το μαλακό εσωτερικό του ψωμιού παρέχουν το τέλειο σκεύος για να πιείτε τον γευστικό ζωμό.

  4. Αφράτο ρύζι ή πουρές πατάτας: Για ένα πιο χορταστικό γεύμα, σερβίρετε το στιφάδο πάνω από ένα κρεβάτι με αφράτο λευκό ρύζι ή μαζί με κρεμώδη πουρέ πατάτας. Αυτές οι πλευρές απορροφούν τη νόστιμη σάλτσα και προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα άνεσης στο πιάτο.

  5. Πράσινη σαλάτα: Εξισορροπήστε τον πλούτο του στιφάδου με μια δροσιστική πράσινη σαλάτα στο πλάι. Ανακατέψτε μαζί τραγανό μαρούλι, ντοματίνια, φέτες αγγουριού και μια πικάντικη βινεγκρέτ για ένα ζωντανό και υγιεινό συνοδευτικό.

Η επιλογή της παρουσίασης είναι δική σας, γι’ αυτό γίνετε δημιουργικοί και κάντε την μια γευστική εμπειρία για τους καλεσμένους ή τους αγαπημένους σας!

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διασφαλίσετε τη μακροζωία και τη φρεσκάδα του κοτόπουλου σας, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες αποθήκευσης:

  1. Ψύξη: Αφήστε το στιφάδο να κρυώσει εντελώς πριν το μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες.

  2. Κατάψυξη: Αν θέλετε να παρατείνετε τον χρόνο αποθήκευσης, μπορείτε να καταψύξετε το στιφάδο. Μόλις κρυώσει, τοποθετήστε το σε δοχεία κατάψυξης ή σακούλες με φερμουάρ. Σημειώστε τα με την ημερομηνία και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για έως και τρεις μήνες.

Για να ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο στιφάδο, μεταφέρετέ το στο ψυγείο το βράδυ πριν σκοπεύετε να το σερβίρετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ξαναζεστάνετε απευθείας από το κατεψυγμένο στην εστία σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να ζεσταθεί.

Θυμηθείτε να ξαναζεσταίνετε πάντα καλά τα υπολείμματα πριν τα καταναλώσετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η συνταγή Chicken Stew μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά συστατικών που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία:

  1. Κοτόπουλο: Το άπαχο κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητη για το χτίσιμο και την επιδιόρθωση των ιστών. Περιέχει επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Β6, νιασίνη και σελήνιο.

  2. Λαχανικά: Τα καρότα, το σέλινο, οι πατάτες και τα πράσινα φασόλια παρέχουν έναν πλούτο βιταμινών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. Συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, στην προώθηση της πέψης και στην υποστήριξη της συνολικής ευεξίας.

  3. Βότανα: Το αποξηραμένο θυμάρι και το δεντρολίβανο δεν προσθέτουν μόνο υπέροχη γεύση

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button