Εύκολες συνταγές

Συνταγή ψητές ντομάτες με χαλούμι και φέτα

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στις λαχταριστές γεύσεις των Ψητών Ντομάτες μας με Χαλούμι και Συνταγή Τυρί Φέτα. Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη φρεσκάδα της ώριμης ντομάτας με την κρεμώδη υφή του χαλουμιού και της φέτας. Οι ντομάτες ψήνονται στην τελειότητα, επιτρέποντας στη φυσική τους γλυκύτητα να ενταθεί, ενώ τα τυριά προσθέτουν μια απολαυστική αλμυρή πινελιά. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσης που θα σας κάνει να λαχταράτε περισσότερο.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Ώριμες ντομάτες
4

Τυρί χαλούμι
200 γραμμάρια

Τυρί φέτα
100 γραμμάρια

Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Μια χούφτα

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Γλάσο βαλσαμικού
Για ψιλόβροχο

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε αυτήν τη δελεαστική συνταγή, συγκεντρώστε τα απαραίτητα εργαλεία και συστατικά:
– Σανίδα κοπής 🍽️
– Μαχαίρι 🍴
– Ταψί 🥘
– Κουτάλι 🥄
– Μεζούρες και κουτάλια 🧂
– Μπολ ανάμειξης 🍲

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400°F (200°C).
2. Πλένουμε τις ώριμες ντομάτες και τις στεγνώνουμε.
3. Κόψτε το πάνω μέρος κάθε ντομάτας για να δημιουργήσετε ένα μικρό καπάκι. Αφήνουμε στην άκρη τα καπάκια.
4. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε προσεκτικά τους σπόρους και τον πολτό από τις ντομάτες, δημιουργώντας μια κούφια κοιλότητα.
5. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό κάθε ντομάτα με μια πρέζα αλάτι.
6. Κόβουμε το χαλούμι σε μικρά κυβάκια και θρυμματίζουμε τη φέτα.
7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χαλούμι και τη φέτα.
8. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού.
9. Ρίξτε ελαιόλαδο πάνω από το μείγμα των τυριών και ανακατέψτε το για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
10. Γεμίζουμε κάθε ντομάτα με το τυρί και τον βασιλικό, φροντίζοντας να γεμίσουμε γενναιόδωρα.
11. Το ξανά τα καπάκια της ντομάτας πάνω από κάθε γεμιστή ντομάτα.
12. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.
13. Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση.
14. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και το τυρί να ροδίσει και να λιώσει ελαφρώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για το πλήθος, το κόψιμο και το κούφωμα των ντοματών, καθώς και την προετοιμασία της γέμισης με τυρί και βασιλικό.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Επιλέξτε ώριμες ντομάτες που είναι σφιχτές αλλά ελαφρώς μαλακές στην αφή. Αυτό θα αναφέρει ότι είναι γευστικά και ζουμερά.
– Όταν αφαιρείτε τους σπόρους και τον πολτό από τις ντομάτες, προσέξτε να μην τρυπήσετε την εξωτερική φλούδα.
– Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα τυριού και βασιλικού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μη διστάσετε να προσθέσετε περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με το γούστο σας.
– Για μια επιπλέον γεύση, πασπάλισε με λίγη αποξηραμένη ρίγανη ή νιφάδες τσίλι πάνω από τις γεμιστές ντομάτες πριν τις ψήσεις.
– Για να σερβίρετε αυτές τις ψητές ντομάτες ως κύριο πιάτο, συνοδεύστε τις με μια πλευρά από ψωμί κρούστα ή μια απλή πράσινη σαλάτα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικά συστατικά
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
210

Συνολικό Λίπος
15 g

Κορεσμένα λιπαρά
8g

Χοληστερόλη
40 mg

Νάτριο
680 mg

Υδατάνθρακες
9g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
6g

Πρωτεΐνη
11g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Παρουσιάστε αυτές τις απολαυστικές ψητές ντομάτες με χαλούμι και φέτα σε μια όμορφη πιατέλα. Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού για μια επιπλέον πινελιά κομψότητας. Τα ζωηρά χρώματα του πιάτου που κάνουν οπτικά ελκυστικό, δημιουργώντας ανυπομονησία στους καλεσμένους σας.

Μπορείτε να σερβίρετε αυτήν την απολαυστική συνταγή ως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Συνδυάστε το με ζεστό ψωμί κρούστα για να καθαρίσετε τις υπέροχες γεύσεις ή να το σερβίρετε μαζί με μια τραγανή πράσινη σαλάτα για μια αναζωογονητική αντίθεση.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Αυτές οι ψητές ντομάτες μπορούν να διατηρηθούν έως και 2 ημέρες. Για να τα ξαναζεσταίνετε, απλά το κάνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (180°C) για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να αισθανθείτε. Ωστόσο, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε αυτό το πιάτο φρέσκο ​​όταν οι γεύσεις είναι στο απόγειό τους.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Αυτή η συνταγή συνδυάζει πολλά συστατικά που προσφέρουν διάφορα για την υγεία. Ακολουθεί μια ανάλυση των διατροφικών πλεονεκτημάτων:

  1. Ντομάτες: Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, οι ντομάτες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και προάγουν την υγεία της καρδιάς. Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και φυτικών ινών.

  2. Τυρί χαλούμι: Ενώ το χαλούμι είναι γνωστό για την γεύση του, παρέχει επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και φώσφορο, που υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το χαλούμι είναι πλούσιο σε αλάτι, επομένως πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο.

  3. Τυρί φέτα: Η φέτα είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και λιπαρά σε σύγκριση με άλλα τυριά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης Β12. Το μέτρο είναι το κλειδί λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο.

  4. Φύλλα βασιλικού: Ο βασιλικός είναι γεμάτος με απαραίτητα συστατικά και αντιοξειδωτικά. Προσφέρει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, υποστηρίζει την πέψη και μπορεί να έχει αντιβακτηριδιακά αποτελέσματα.

  5. Ελαιόλαδο: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, το ελαιόλαδο είναι υγιεινό για την καρδιά και ευεργετικό για τη μείωση της φλεγμονής. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για ψητές ντομάτες με χαλούμι και φέτα, ίσως σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Γεμιστές πιπεριές με κινόα και κατσικίσιο τυρί: Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει πιπεριές γεμάτες με ένα θρεπτικό μείγμα κινόα και πικάντικο κατσικίσιο τυρί, ψημένες στην τελειότητα.

  2. Σουβλάκια για σαλάτα Caprese: Δημιουργήστε ορεκτικά σε μέγεθος μπουκιάς, σουβλίζοντας ντοματίνια, μπάλες μοτσαρέλας και φρέσκα φύλλα βασιλικού. Περιχύστε με γλάσο βαλσάμικο για μια απολαυστική ανανέωση.

  3. Ψητά λαχανικά ελληνικού τύπου με φέτα: Συνδυάστε διάφορα λαχανικά όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές με τυρί φέτα και μεσογειακά βότανα. Ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν και σερβίρετε ως γευστικό συνοδευτικό.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από τη ζωντανή μεσογειακή κουζίνα, γνωστή για τα υγιεινά συστατικά και τις τολμηρές γεύσεις της. Διάσημοι σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi και ο Jamie Oliver έχουν αγκαλιάσει τον συνδυασμό ντομάτας, χαλλουμιού και φέτας στις συνταγές τους, επιδεικνύοντας την ευελιξία αυτών των συστατικών.

Η χρήση φρέσκων βοτάνων, όπως ο βασιλικός, προσθέτει μια αρωματική πινελιά που αναδεικνύει τη γεύση του πιάτου. Σεφ όπως η Ina Garten και η Nigella Lawson τονίζουν τη σημασία των ποιοτικών συστατικών και των απλών αλλά εντυπωσιακών τεχνικών μαγειρέματος, που είναι εμφανής σε αυτή τη συνταγή.

Αναμειγνύοντας στοιχεία από διαφορετικές γαστρονομικές επιρροές, αυτή η συνταγή ψητών ντομάτες με χαλούμι και φέτα προσφέρει ένα απολαυστικό μείγμα που συνδυάζει τις καλύτερες γεύσεις της Μεσογείου. Είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους αφήσει να θέλουν περισσότερο. Προχωρήστε, λοιπόν, διοχετεύστε το εσωτερικό σας σεφ και απολαύστε τους γευστικούς σας καλούς με αυτό το εκλεκτό πιάτο! Καλή όρεξη! 🍅🧀

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button